Данас је: среда, 21 фебруар 2018
БОЈАНЦИ

Храм посвећен Усековању главе Светог Јована Претече,зидана почетком 18.века, оправљана 1926.г. и најновија обнова 2006.г. финансирао Завод за заштиту споменика културе из Чрномља, Бела Крајина у Републици Словенији.Потребна је обнова у унутрашњости храма.

Државне власти самовољно су уписале цркву у друштвено власништво,а мјесна заједница самовољно је направила асфалтни пут према гробљу на нашем земљишту и срушили господарску зграду на тој парцели.

ЉУБЉАНА

Храм посвећен Светим равноапостолним Ћирилу и Методију, учитељима Словенским, зидана 1931.г. темеље осветио Патријарх Варнава.Црква је у новије време обнављана,фасада, куполе и кров са бакром девет и по тона, унутрашње уређење, живопис који је осликао академски сликар Драгомир Јашовић, Миша Млчаденовић ,из Београда и ђакон Добрица Костић ,сада прота у Смедереву. Патријарх Павле осветио 28.октобра 2005.г.

Љубљана, Капела Светог Луке у Лечилишту на Голнику из 1933. Не постоји више, а иконостас је био у храму Светог Ћирила и Методија, затим у Копру, а сада се налази у Марибору, где се одржава богослужење у новом црквеном облекту.

Руска капела на Вшићу зидана 1933. посвећена Светом Владимиру.Сваке године посећује руска делегација и врше парастос за пострадале руске војнике у 1915.г.од снежне лавине. Капелу одржава Туристичко друштво на Вршичу, Република Словенија.

МАРИБОР

Војна капела Светог Ћирила и Методија из 1932. Касније је узидана велика црква на Југословенском тргу као што је била црква у Љубљани, која је срушена напочетку другог светског рата по личном Хитлеровом наређењу.

Сада је купљен велики објекат 2006,г, за уређење црквеног центра, где се одржана и богослужење. Парохија има и Парохијски дом у Масариковој код Болнице.

ЦЕЉЕ

Храм посвећен Спаљивању мошти Светог Саве, црква је зидана 1932.г. Осветио је патријарх Варнава. Срушена је на почетку другог светског рата по личном наређењу Хитлера.

Сада се служи у римокатоличкој цркви Светог Максимилијана. Иконе и остали инвентар налази се у Музеју у Цељу у Згодовинском архиву. Прота Булован је водио прецизни летопис о цељској парохији.

РОГАШКА СЛАТИНА, имала је капелу при Лечилишту из 1932.године, која је после другог светског рата због уређења Лечилишта угашена.Служи се у Римокатоличкој калеи код Доната.

КОПАР, служи се у римокатоличкој цркви од 1976.г.Парохија има свој дом од 1978.г.

НОВА ГОРИЦА, служи се у Римокатоличкој капели Свете Тројице на гробљу. Свештеник је добио стан од општине на коришћење.

На Јаворци код Толмина у римокатоличкој војној капели служи се за Видовдан. Има спомен плоча Светозара Боровића, знаменитог србина официра аустријске војске у борби против италијана 1915. Има спомен плоча српских војника који су били у аустријској војсци.

КРАЊ, парохија основана 1978, служи се у римокатоличкој цркви на Пунгарту. Црквена општина је купила кућу за свештеника у Голнишкој цести 16.

НОВО МЕСТО, служи се у римокатоличкој цркви на гробљу. Свештеник опслужује и цркву у Бојанцима.

Извештај припремио

+ Митрополт Загребачко-Љубљански Јован

РАДИО БЛАГОВЕСТИ