Данас је: среда, 21 фебруар 2018

 

На Велики петак 14. априла 2017. у Саборном храму Преображења Господњег у Загребу, служено је свечано вечерње богослужење са изношењем плаштанице. 

Уз појање стихире „Тебе одјејушчагосја свјетом јако ризоју“, Његово Високопреосвештенство Митрополит загребачко-љубљански господин др Порфирије предводио је, део Вечерње службе, када се износи и полаже плаштаница у Христов гроб, уз саслужење братства Саборног храма. Одмах у наставку вечерњег богослужења служено је Мало повечерје са плачом Мајке Божије.

После кратке паузе и предаха, у 20. часова служено је јутрење Велике Суботе са статијама. Свештенство саборног храма предвођено својим Архипастиром појало је статије испред Гроба Господњег на ком је била положена Плаштаница. По завршетку великог Славословља извршен је литијски опход око Преображењског храма, уз појање „Свјатиј Боже“, које је појао хор Светопреображењског храма у Загребу.

По завршеној Литији сви присутни су се вратили у свети храм, пролазећи испод Плаштанице, а богослужење је завршено читањем Паримеја, Апостола и Светог Јеванђеља по Матеју.   

 

 

РАДИО БЛАГОВЕСТИ