Данас је: среда, 21 фебруар 2018

 

На свети и Велики Четвртак, 13. априла 2016. године, у вечерњим часовима, Његово Високопреосвештенство Митрополит загребачко-љубљански господин др Порфирије служио је, у Саборном храму Преображења Господњег у Загребу, јутрење Великог Петка са читањем 12 страдалних Јеванђеља. Митрополиту су саслуживали Архимандрит Данило Љуботина, протосинђел Венијамин Ковачић и братство саборног храма, као и загребачки ђакони.  

У синаксару јутрењег богослужења се истиче да «на свети и Велики Петак вршимо сећање на света и спасоносна и страшна страдања, Господа и Бога и Спаса нашега Исуса Христа, која је добровољно примио нас ради, тј. пљување, бијење, шамарање, ругање, исмевање, црвену хаљину, трску, сунђер, оцат, клинце, копље, и после свега овога, крст и смрт. Све се ово у Петак десило».

У испуњеном храму вернима, уз молитвену атмосферу и умилно појање, Митрополит Порфирије је прочитао прво и последње страдално Јеванђеље, док су остала прочитали свештеници и ђакони. На самом крају богослужења Митрополит Порфирије је благословио све присутне верне који су приступили да целивају икону Распећа Господа и Спаситеља нашега Исуса Христа.  

 

 

РАДИО БЛАГОВЕСТИ