Данас је: среда, 21 фебруар 2018

 

У шесту недељу Великог и Часног поста, посвећеној догађају уласка Господа Исуса Христа у Јерусалим – Цвети, 09. априла 2017. године, у просторијама СКД Просвјета у Загребу, др Владан Таталовић, доцент на катедри за Нови Завет на Православном Богословском факултету Универзитета у Београду, одржао је веома запажено предавање на тему: У сусрет страдању и Васкрсењу Христовом.

Професор Таталовић је своје излагање базирао на новозаветним, јеванђељским, извештајима о догађајима из последње недеље Христовог живота, догађајима који представљају врхунац Божјег Домостроја и старања о спасењу рода људскога, од уласка Господа Исуса Христа у Јерусалим, па све до Христовог страдања на Крсту и тридневног Васкрсења из мртвих. Господин Таталовић је нагласио да су сви ови догађаји детаљно описани у сва четири Јеванђеља, међутим, нарочито се у томе истиче Јеванђеље светог Јована Богослова, које је одувек у Православној традицији имало велики значај и заузимало посебно место због своје узвишене богословске мисли.

То се посебно може приметити приликом описивања Христове последње вечере са ученицима, на којој је Владика Христос установио свету Тајну Евхаристије, као и при описивању догађајâ: Јудиног издајства у Гетсиманском врту, саслушања Христовог пред првосвештеницима, поруга које је Христос претрпео од стране римских војника и на крају самог распећа на Крсту.

 

На самом крају излагања уследила су, по обичају, бројна питања из публике на која је професор Таталовић са љубављу и дубоким богословским искуством одговарао.

 

 

 

 

 

 

РАДИО БЛАГОВЕСТИ